Tel. 71 347 98 20
Adres: Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii we Wrocławiu
ul. Składowa 1-3 50 50-209 WROCŁAW
tel. 71 347-98-20 fax. 71 347 98 39.
godziny urzędowania:
poniedziałek – piątek, 7:30 – 15:30
Adres e-mail: wroclaw@wroc.piw.gov.pl
dr n. wet. Monika Kotowicz
tel. 71 347 98 20; tel. kom. 605 035 306
-wydaje zarządzenia powiatowego lekarza weterynarii;
-ustala zakresy czynności poszczególnych pracowników inspektoratu;
-upoważnia pracowników inspektoratu do wydawania decyzji administracyjnych w swoim imieniu;
-prowadzi rejestr podmiotów gospodarczych prowadzących działalność nadzorowaną;
-wyznacza inne osoby do prowadzenia akcji masowych, urzędowych szczepień, wydawania świadectw zdrowia drobiu do rzeźni oraz do wykonywania innych czynności urzędowych w ognisku choroby zaraźliwej, a także zawiera z nimi stosowne umowy;
-zawiera umowy z ocenicielami powołanymi do szacowania zwierząt;
-przygotowuje powiatowe plany gotowości zwalczania chorób na podstawie z art. 54 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 kwietnia 2004 r. (poz. 1153);
-wydaje decyzje o stwierdzeniu (podejrzeniu) choroby zakaźnej i postępowaniu w ognisku;
-powiadamia Głównego Lekarza Weterynarii o stwierdzeniu choroby zakaźnej podlegającej natychmiastowemu zgłoszeniu;
-powiadamia Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii o stwierdzeniu choroby zakaźnej;
-wydaje rozporządzenia w sprawie utworzenia „okręgu zapowietrzonego” i „zagrożonego”;
-wydaje decyzje o przyznaniu i wypłacie odszkodowania;
-odwołuje decyzje o stwierdzeniu ( podejrzeniu ) choroby zakaźnej i postępowaniu w ognisku;
-odwołuje rozporządzenia w sprawie utworzenia okręgów: „zapowietrzonego” i „zagrożonego”;
-wydaje dokumenty dla zwierząt i towarów przeznaczonych do handlu;
-wysyła powiadomienia o ruchu towarów i zwierząt za pośrednictwem systemów informatycznych;
-wydaje świadectwa eksportowe na zwierzęta wywożone do krajów trzecich;
-organizuje i nadzoruje badanie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz ustala rzeźniane i terenowe obwody badania;
-wyznacza lekarzy oraz inne osoby upoważnione do badania zwierząt rzeźnych i mięsa;
-ogłasza do publicznej wiadomości nazwiska osób upoważnionych do badania zwierząt rzeźnych i mięsa;
-wydaje decyzje nakazującą usunięcie uchybień lub wstrzymującą prowadzenie działalności do czasu usunięcia uchybień;
-wydaje decyzje o postępowaniu ze środkiem spożywczym o niewłaściwej jakości zdrowotnej;
-wydaje zaświadczenia o urodzeniu zwierząt podlegających ochronie gatunkowej w hodowli;
lek. wet. Dariusz Niewierski
tel. 71 347 98 21
tel. kom. 603 650 539
Podejmowanie czynności w zastępstwie Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Kieruje zespołem do spraw bezpieczeństwa żywności.
– lek. wet. Justyna Bednarczyk, tel. 71 347 98 26
– lek. wet. Magdalena Baniak, tel. 71 347 98 32
– lek. wet. Luiza Seredyńska, tel. 71 347 98 22
– lek. wet. Krzysztof Marek, tel. 71 347 98 37
– lek. wet. Weronika Przybyła, tel. 71 347 98 35
– mgr Ewa Miruć, tel. 71 347 98 31
Zespołem kieruje koordynator zspołu
Zespół:
-przygotowuje i przekazuje wnioski dla powiatowego lekarza weterynarii o wydanie decyzji w I instancji
-przygotowuje i koordynuje akcje masowe prowadzone przez prywatne podmioty gospodarcze
-gromadzi i analizuje wyniki badań przeprowadzanych przez lekarzy prywatnych posiadających upoważnienia do działań płatnych z budżetu państwa
-prowadzi działanie w ogniskach choroby zakaźnej
-przygotowuje i przekazuje zakazy i nakazy mające na celu zwalczenie choroby zakaźnej
-wydaje skierowania do badań laboratoryjnych
-nadzoruje handel, import i eksport zwierząt
-dokonuje kontroli w miejscu przeznaczenia
-przeprowadza kontrole podmiotów gospodarczych prowadzących działalność nadzorowaną, sporządza i gromadzi protokoły tych kontroli
-sporządza i gromadzi protokoły dochodzenia i badania epizootycznego
-sporządza i przekazuje protokoły kontroli stwierdzające prowadzenie działalności niezgodnej z warunkami weterynaryjnymi
-sporządza i gromadzi notatki służbowe dotyczące swojej działalności
-sprawuje nadzór nad przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt
– lek. wet. Paulina Plutecka, tel. 71 347 98 38
– lek. wet. Oliwia Kremiec – Galant, tel. 71 347 98 30
– lek. wet. Paulina Rogowska, tel. 71 347 98 34
Zespół:
-prowadzi rejestr podmiotów (wykaz zakładów nadzorowanych) w zakresie swojego działania
-sporządza i przekazuje protokoły kontroli podmiotów gospodarczychy w zakresie swojego działania
-konsultuje plany techniczno – technologiczne zakładów
-zgodnie z protokółem pobrania prób kieruje materiał do badań laboratoryjnych gromadzi otrzymane wyniki oraz prowadzi ich analizę w oparciu o zebrane dokumenty przygotowuje wnioski dla powiatowego lekarza weterynarii o wydanie decyzji w I instancji
-prowadzi dokumentacje wg kpa i przygotowuje wnioski dla powiatowego lekarza weterynarii o wydanie decyzji w I instancji
-prowadzi dokumentacje wg instrukcji postępowania ze środkiem spożywczym o niewłaściwej jakości
-wydaje i przekazuje świadectwa sanitarne dla specjalistycznych środków transportu w zakresie swojego działania współpracuje z Inspekcja sanitarną
– lek. wet. Wojciech Bazanowski, tel. 71 347 98 28
– lek. wet. Agnieszka Durydiwka-Kaczmarek, tel. 71 347 98 36
– lek. wet. Marta Maj – Trokielewicz, tel. 71 347 98 27
– lek. wet. Renata Dudycz – Grynienko, tel. 71 347 98 33
Do zadań zespołu należy prowadzenie spraw wynikających z przepisów o środkach żywienia zwierząt i ubocznych produktach pochodzenia zwierzęcego, przepisów o weterynaryjnej kontroli w handlu, w zakresie środków żywienia zwierząt, oraz dotyczących utylizacji materiału kategorii I, II i III (materiału szczególnego, wysokiego i06 niskiego ryzyka), a w szczególności:
-kontroli warunków wytwarzania, obrotu, handlu i stosowania środków żywienia zwierząt
-nadzoru nad wymogami organizacyjno-technicznymi przy wytwarzaniu i obrocie środkami żywienia zwierząt oraz prawidłowości ich oznakowania
-nadzoru nad procedurami kontroli przedsiębiorstw prowadzących obrót środkami żywienia zwierząt
-zbierania, transportowania, przechowywania, operowania, przetwarzania oraz wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego
-prowadzenia monitorowania jakości mikrobiologicznej oraz zawartości substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i środkach żywienia zwierząt
-prowadzenie ewidencji przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania środków żywienia zwierząt
-prowadzenie ewidencji podmiotów zajmujących się obrotem środkami żywienia zwierząt
-prowadzenie spraw związanych ze sprawowaniem nadzoru nad wytwarzaniem i obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi oraz materiałami medycznymi stosowanymi w weterynarii
-prowadzenie spraw związanych ze sprawowaniem nadzoru nad wytwarzaniem pasz leczniczych
-prowadzenie ewidencji wyników kontroli jakości produktów leczniczych weterynaryjnych
-przygotowywanie decyzji administracyjnych dotyczące środków żywienia zwierząt
-prowadzenie spraw związanych ze sprawowaniem nadzoru nad zbieraniem, przewozem, przetwarzaniem i utylizacją zwłok zwierzęcych i ich części oraz odpadów rzeźnianych
-nadzór nad wytwarzaniem, składowaniem, grzebaniem, przewozem i spalaniem produktów otrzymanych z materiałów szczególnego i wysokiego ryzyka
-prowadzenie ewidencji zakładów utylizacyjnych działających w powiecie
Główny Księgowy
tel. 71 347 98 24
Księgowość
tel. 71 347 98 25, 71 347 98 23
Kadry
tel. 71 347 98 29
Informatyk, tel. 71 347 98 45
Radca prawny tel. 71 337 06 89